Department of Chemestry
Short biography and Publications by Karl Speer (only Hamburg)
Short biography
| 1954 | born in Bremen |
| 1975-1977 | Study of chemistry at the TU Hannover |
| 1977-1980 | Studies in food chemistry at the University of Hamburg |
| 1980 | State examination as food chemist |
| 1981-1983 | Research associate at the University of Hamburg |
| 1984-1993 | Scientific employee at the Chemical and Food Testing Institute Hamburg (CLUA) |
| 1985 | Doctorate with Alfred Montag in Hamburg |
| 1993 | Habilitation in Hamburg |
| 1993 | Chair substitution at the TU Dresden |
| 1994- | Professorship for Special Food Chemistry/Food Production, TU Dresden |
Further Information
Publications
(only until the end of Hamburg time, until 1993)| Search: Chemistry Dep. / all Hamburg | |
| 1993 | |
| 27 |
Fatty acids in coffee Karl Speer , Najibullah Sehat, Alfred Montag Colloque Scientifique International sur le Café 15 (2) 583-592 (1993), Publisher: ASIC, Paris Alternative Source Name: 15th International Scientific Colloquium on Coffee, Montpellier, 1993 |
| 26 |
Lipids in the coffee brew Najibullah Sehat, Alfred Montag, Karl Speer Colloque Scientifique International sur le Café 15 (2) 869-872 (1993), Publisher: ASIC, Paris Alternative Source Name: 15th International Scientific Colloquium on Coffee, Montpellier, 1993 |
| 25 |
Dehydrocafestol and dehydrokahweol: two new roasting components in coffee Robert Tewis, Alfred Montag, Karl Speer Colloque Scientifique International sur le Café 15 (2) 878-883 (1993), Publisher: ASIC, Paris Alternative Source Name: 15th International Scientific Colloquium on Coffee, Montpellier, 1993 |
1992 | |
| 24 |
Neue Untersuchungen der Lipidfraktion des Kaffees Karl Speer Habilitationsschrift, Hamburg (1992) |
1991 | |
| 23 |
16-O-Methylcafestol - ein neues Diterpen im Kaffee. Freies und gebundenes 16-O-Methylcafestol (16-O-Methylcafestol - a new diterpene in coffee. Free and bound 16-O-methylcafestol) Karl Speer , Robert Tewis, Alfred Montag Zeitschrift für Lebensmittel-Untersuchung und -Forschung 192, 451-454 (1991) |
| 22 |
16-O-methylcafestol: a quality indicator for coffee Karl Speer , Robert Tewis, Alfred Montag Colloque Scientifique International sur le Café 14, 237-244 (1991), Publisher: ASIC, Paris Alternative Source Name: 14th International Scientific Colloquium on Coffee, San Francisco, 1991 |
| 21 |
A new roasting component in coffee Karl Speer , Robert Tewis, Alfred Montag Colloque Scientifique International sur le Café 14, 615-621 (1991), Publisher: ASIC, Paris Alternative Source Name: 14th International Scientific Colloquium on Coffee, San Francisco, 1991 |
| 20 |
16-O-Methylcafestol - a new diterpene in coffee - the fatty acid esters of 16-O-methylcafestol Karl Speer -/- Editor: Werner Baltes, Trygve Eklund, G. Roger Fenwick, Werner Pfannhauser, Adriaan Ruiter, Hans-Peter Thier Strategies for Food Quality Control and Analytical Methods in Europe. Proceedings of the 6. European Conference on Food Chemistry. Hamburg, September 22-26, 1991, 1, 338-342 (1991), Publisher: Behr's Verlag, Hamburg |
1990 | |
| 19 |
Massenspektroskopische Untersuchung von Fehlaromen in einem Orangennektar und in einem Fisch-Marinierungsbad (Mass spectrometric investigation of off-aromas in an orange nectar and in a fish marinade) Elke Steeg, Hubertus Swaczyna, Karl Speer Deutsche Lebensmittel-Rundschau 86, 6-9 (1990) |
| 18 |
Determination and distribution of polycyclic aromatic hydrocarbons in native vegetable oils, smoked fish products, mussels and oysters, and bream from the River Elbe Karl Speer , Elke Steeg, Peter Horstmann, Thomas Kühn, Alfred Montag Journal of High Resolution Chromatography 13, 104-111 (1990) |
| 17 |
Zur Analytik von Polycyclen in Gemüseproben (Polycyclic aromatic hydrocarbon determination in vegetable samples) Karl Speer , Peter Horstmann, Elke Steeg, Thomas Kühn, Alfred Montag Zeitschrift für Lebensmittel-Untersuchung und -Forschung 191, 442-448 (1990) |
1989 | |
| 16 |
16-O-Methylcafestol - ein neues Diterpen im Kaffee. Erste Ergebnisse: Gehalte in Roh- und Röstkaffees (16-O-Methylcafestol - a new diterpene in coffee. First results: contents in raw and roasted coffees) Karl Speer , Alfred Montag Deutsche Lebensmittel-Rundschau 85, 381-384 (1989) |
| 15 |
Polycyclische aromatische Kohlenwasserstoffe in nativen pflanzlichen Ölen (Polycyclic aromatic hydrocarbons in native vegetable oils) Karl Speer , Alfred Montag GIT-Supplement 2/89 ((Lebensmittelchemie und -technogie. Der Lebensmittelchemiker in der EG, Analytik und Beurteilung pflanzlicher Fette und Öle, polycyclische, aromatische Kohlenwasserstoffe) 16-21 (1989) |
| 14 |
Polycyclische aromatische Kohlenwasserstoffe in nativen pflanzlichen Ölen (Tagungsbericht) Karl Speer , Alfred Montag Lebensmittelchemie und Gerichtliche Chemie 43, 11-12 (1989) |
| 13 |
16-O-Methylcafestol - ein neues Diterpen im Kaffee Entdeckung und Identifizierung (16-O-methylcafestol - a new diterpene in coffee. Discovery and identification) Karl Speer , Petra Mischnick Zeitschrift für Lebensmittel-Untersuchung und -Forschung 189, 219-222 (1989) |
| 12 |
16-O-Methylcafestol - ein neues Diterpen im Kaffee Methoden zur Bestimmung des 16-O-Methylcafestols in Rohkaffees und in behandelten Kaffees (16-0-Methylcafestol - a new diterpene in coffee. Methods for its determination in crude and treated coffees) Karl Speer Zeitschrift für Lebensmittel-Untersuchung und -Forschung 189, 326-330 (1989) |
| 11 |
16-O-Methylcafestol, a new diterpene in coffee Karl Speer Agriculture, Food Chemistry and the Consumer. Proceedings of the Fifth European Conference on Food Chemistry, Versailles, France, September 27-29, 1989, 1, 302-306 (1989), ISBN 9782738001825; 2738001823 |
| 10 |
Determination and Distribution of Polycyclic Aromatic Hydrocarbons in Native Vegetable Oils, Smoked Fishproducts, Mussels and Oysters, and Breams of the River Elbe Karl Speer , Elke Steeg, Peter Horstmann, Thomas Kühn, Alfred Montag Proc. 10th International Symposium on Capillary Chromatography, Riva del Garda, Italy 2, 875-888 (1989), Publisher: Huethig-Verlag |
1988 | |
| 9 |
Polycyclische aromatische Kohlenwasserstoffe in nativen pflanzlichen Ölen (Polycyclic aromatic hydrocarbons in native vegetable oils) Karl Speer , Alfred Montag Fett Wissenschaft Technologie 90, 163-167 (1988) |
1987 | |
| 8 |
Beitrag zur Bestimmung von Benz(a)pyren in pflanzlichem Material (Determining benz(a)pyrene in plant material) Karl Speer Deutsche Lebensmittel-Rundschau 83, 80-83 (1987) |
| 7 |
Abbauprodukte des Phenylalanins als Aromakomponenten in Honig (Decomposition products of phenylalanine as flavoring components in honey) Karl Speer , Alfred Montag Deutsche Lebensmittel-Rundschau 83, 103-107 (1987) |
1986 | |
| 6 |
Verteilung freier Aminosäuren in Honigen unter besonderer Berücksichtigung der deutschen und französischen Heidehonige (Distribution of free amino acids in honeys, especially in German and French heath honeys) Karl Speer , Alfred Montag Deutsche Lebensmittel-Rundschau 82, 248-253 (1986) |
1985 | |
| 5 |
Schneller und empfindlicher Nachweis von Jodessigsäureethylester in Wein (Quick and sensitive detection of iodoacetic ethyl ester in wine) K. Boek, A. Hartmann, Karl Speer Deutsche Lebensmittel-Rundschau 81, 275-278 (1985) |
| 4 |
Beitrag zur Kenntnis des Phenylessigsäure und Benzoesäuregehaltes in Honig (Phenylacetic acid and benzoic acid contents in honey) Karl Speer , Alfred Montag Lebensmittelchemie und Gerichtliche Chemie 39, 11-12 (1985) |
| 3 |
Über Bildung und Vorkommen der Phenylessigsäure und Benzoesäure im Honig (Tagungsbericht) Karl Speer , Alfred Montag Lebensmittelchemie und Gerichtliche Chemie 39, 88-88 (1985) |
| 2 |
Studien über charakterisierende Inhaltsstoffe des Bienenhonigs Karl Speer -/- Supervisor: Alfred Montag Dissertation, Hamburg (1985) |
1984 | |
| 1 |
Beitrag zum Vorkommem von Benzoesäure und Phenylessigsäure in Honig (Occurrence of benzoic acid and phenylacetic acid in honey) Karl Speer , Alfred Montag Deutsche Lebensmittel-Rundschau 80, 103-105 (1984) |